C.V. de Klotsköp

C.V. de Klotsköp
Langeberg / Broenssem
Ontstaan:

In de jaren na de IIde wereldoorlog schoten de carnavalsverenigingen als paddestoelen uit de grond. Werd vóór 1940 de carnaval vooral in de grote steden gevierd, na 1945 werd in vrijwel elk gehucht of dorp een carnavalsvereniging opgericht.
Zo gebeurde dat in 1952 op de Langeberg ook met C.V. de Klotsköp en daarmee is deze vereniging de langst nog bestaande carnavalsvereniging van Brunssum.
De oprichters waren Martin Essers, Leij Hendriks, Joep Reuling en Chris Sijmons. Reden van de oprichting was dat zij de carnaval in de wijk op georganiseerde wijze wilden laten verlopen zodat dit een stabiel gebeuren werd.
Onze pioniers kozen de naam Klotsköp vanwege het feit dat de Langeberg van oudsher banden heeft met de Staatsmijn Hendrik. Een klotskop is een houten gebruiksvoorwerp uit de mijn, zeg maar een ondersteunend element.
Voorwaar een goed gekozen naam: de carnavalsvereniging als ondersteunend element voor de Langeberger samenleving!

De Langeberg

De “roots” van C.V. de Klotsköp liggen dus op de Langeberg en, zoals dat hoort, zullen wij onze roots altijd trouw blijven. In de loop van de jaren zijn we (meestal noodgedwongen) moeten uitwijken naar andere locaties. Maar bij de zoektocht naar een nieuwe locatie zijn we altijd uitgegaan van het feit dat die nieuwe locatie wel altijd op de langeberg moest liggen. Zo is het Barbarahuis, het KAJ-gebouw (Venweg), Café Langeberg (huidig Café ’t Hijspaleis), gemeenschapshuis In ’t Ven en vereniginggsgebouw de Burcht onze narrentempel geweest. Onze huidige narrentempel is Café – Zaal Fons Schobben.

De Klotsköp-identiteit

In het 5 X 11-jarig jubileumboekje (2006-2007) omschrijft burgemeester C. Brocken van Brunssum ons als een eigenzinnige vereniging met een eigen gezicht. Hiermee slaat hij de spijker op de kop. We zijn een relatief kleine vereniging en hebben geen grote sponsoren achter ons staan. Toch komen we jaarlijks verrassend om de hoek. Humor, ongedwongenheid, creativiteit en durf zijn daarbij kernwoorden voor ons. Soms moet je de dingen eens net iets anders doen dan anderen of zaken eens via een andere kant bekijken. Dat werkt verfrissend en levert vaak verrassende resultaten op. Zo staat onze proclamatieavond al jaren bekend om zijn ontspannen sfeer, gedurfde artiesten en creatief showelement.

De “Boerebroelof oppe Langeberg”

Eén van die verrassende ideeën ontstond meer dan 50 jaar geleden: de boerebroelof. Op carnavalsdinsdag vertrekken we om 18.00 uur in optocht waarbij we het “boerebroedspaar” gaan ophalen. Wie dit zijn is tot dan toe geheim, maar het zijn altijd of 2 heren, of 2 dames. We halen eerst de bruidegom op en gaan vervolgens naar de bruid. Steeds meer volk, veelal gekleed in boerekledij verzameld zich bij de stoet die ons uiteindelijk terug brengt naar de Café-Zaal Fons Schobben. Daar wordt het paar “in de onecht” verbonden en na de receptie en de openingsdans gaat daarna de bruiloft tot in de kleine uurtjes door. Deze drukbezochte avond is een begrip binnen de Brunssumse carnaval.
Andere verrassende ideeën die van de Klotsköp afkomstig zijn, zijn de (dialect gesproken) carnavalsmis op carnavalszondag in de St. Vincentiuskerk in Rumpen en de mansluuj- en vrowluujzietsongen.
De laatste 2 zijn, na de sluiting van In ’t Ven, gestopt.